Kako optimizirati slike za splet in SEO

Napisal: David Sever  Datum: 31.3.2023

Zakaj moraš vse slike optimizirati pred nalaganjem na spletno stran in zakaj so optimizirane slike tako pomemben del uspešne spletne strani?

Slike so ponavadi eden izmed “večjih in težjih” elementov na vsaki spletni strani. Neoptimizirane slike bodo tvojo stran upočasnile in imele velik negativen vpliv na SEO in uporabniško izkušnjo.

V spodnjem videu in članku si poglej korak za korakom kako optimizirati tvoje slike pri izdelavi spletne strani

Play Video

Slike preimenuj in uporabi ključno besedo

Za potrebe SEO slike vedno preimenuj preden jih naložiš na spletno stran. Slike direktno iz fotoaparata imajo imena kot je npr. IMG0012342.jpg. Takšna imena brskalniku ne povejo popolnoma nič in pomenijo zgrešeno SEO priložnost. Slike vedno preimenuj tako, da v novem imenu uporabiš kjučno besedo, ki jo uporabljaš na strani na katero boš naložil/a sliko. S tem boš brskalnikom dodal/a dodatno točko pri razumevanju tvoje spletne strani.

Popravi velikost oziroma dimenzije slike

Večja slika = daljši čas nalaganja = slabša uporabniška izkušnja. Dan danes že pametni telefoni zajemajo slike v veliki resoluciji, kar pomeni, da takšna slika porabi ogromno časa za nalaganje na tvoji spletni strani. Za večino fotografij na tvoji spletni strani ni potrebna ogromna resolucija torej zakaj nalagati slike, ki so 5x prevelike in upočasnjujeo tvojo spletno stran in negativno vplivajo na SEO? Torej preden naložiš sliko na stran poskrbi, za dimenzijo, ki bo ustrezala dizajnu tvoje spletne strani.

Shrani sliko v pravem formatu (.webP)

Ne nalagaj slik v .jpg formatu ampak uporabi format, ki je namenjen posebaj za fotografije na spletu in sicer .webP format. 98% obiskovalcev tvoje spletne strani ne bo opazilo razlike v barvah med .jpg in .webP formatom, 100% tvojih obiskovalcev pa bo opazilo razliko v hitrosti tvoje spletne strani in SEO prednosti. V videu si poglej, kako sem uspel sliko iz 5,4 MB v .jpg formatu “stisniti” na samo 37 KB (.webP) samo s spremembo formata.

“Stisni” slike

Uporabi orodja kot so TinyPNG, ki bodo tvoje slike še dodatno “stisnila”.  Kako? Celoten postopek je zelo enostaven in si ga lahko ogledaš v videu.

ALT text

Za namen dostopnosti in SEO vedno uporabljaj ALT opise na tvojih slikah. Kako to storiti? V kolikor je tvoja stran izdelana v HTML: <img src=”dekliška-jakna.webP” alt=”Dekliška jakna modre barve” width=”500″ height=”600″> Oziroma v kolikor uporablaš CMS kot je npr. WordPress klikni na Media Knjižnica > klik na sliko > izpolni okno, ki je označeno z alt opis. Postopek je v videu.

Zaključek

Optimizacija slik na tvoji spletni strani je izjemnega pomena in ti lahko prinese veliko prednosti. Preden naložiš naslednjo sliko na svojo spletno stran sledi korakom v tem članku oziroma videu in tvoja spletna stran bo nudila boljšo uporabniško izkušnjo in bo precej hitrejša!

Potrebuješ novo spletno stran,

ali imaš kakršna koli vprašanja?

Odlično!  Pokliči me ali mi piši in z veseljem odgovorim na vsa tvoja vprašanja!

📞 Telefon (SLO): +386 40 214 507

📞 Let’s talk (AT): +43 660 826 58 48

📨 E-mail: david@davidsever.si